Green Office® ENJOY
Paris, France

Office and Administration


Brief

Comprising seven floors of offices, co-working space, a corporate HQ and commercial premises, Green Office® ENJOY is the focal point of an innovative building complex that forms part of the Clichy Batignolles urban development project. Working on three different levels, it embodies industrial change, creates a visual centrepiece and serves as gateway and point of reference for the new district, this last function demanding a certain height – a major challenge in itself.

Anne Speicher

It’s a pleasure to rediscover the time-honoured tradition of working with wood, to enjoy its warmth and imagine the patina that it will develop over time.  

Anne Speicher

Realisation

Clichy Batignolles is a large-scale urban development zone extending over a 133-acre site and shaping a whole new district comprising a park, 3,400 flats, spacious offices, a court building, shops and leisure facilities. A key element in the project, Green Office® ENJOY is the first structure to be built to positive energy standards in Paris. What is really special about Green Office® ENJOY, however, is its combination of concrete with one of the world’s oldest building materials: wood. The determining factor behind this choice was the base plate which, though serving as the load-bearing structure, has a limited load-bearing capacity at certain points. Consequently, a more traditional concrete structure was out of the question.

Features

Sustainable weight savings: the entire Green Office® ENJOY structure, including pillars, girders, slabs and interior facades, is made of wood. As a result of this innovative design, the building will save 2,900 tonnes of CO2 compared to a traditional concrete construction, the equivalent of planting 1,500 trees. Green Office® ENJOY also boasts a low energy consumption of 22.9 kWh/(m²a) and generates more CO2-free energy than it uses. Its 1,750m² of solar roof panels generate 23.5 kWh/(m²a) of solar energy.

Modernity with a nod to the past.

Right from the planning stage, it was clear that Green Office® ENJOY would require a visual connection to its urban surroundings: uninterrupted lines of sight that would run beyond the adjacent facades and an architectural approach capable of creating a conversation with the area’s industrial heritage. The singularity of Green Office® ENJOY, however, is its facade, offering the same contours from top to bottom, which will firmly anchor the building in its location and provide an outward symbol of its solidity.

Green Office® ENJOY will have both a landscaped interior courtyard and three “windows on the city”. These loggia – some two or three storeys high, others outside the structure – are located at the end of the building and offer attractive views of the Sacré Cœur, the Eiffel Tower and the new law courts.
 

Experience
Slideshow mode
Bookmark and save
DEFAULT!