Schulhaus Haldenbüel
Gossau, Switzerland

Brief

The refurbishment of this 1907 school building entails much more than a simple facelift. The remit was twofold. Firstly, to recreate the original dialogue between two buildings: the school and the adjacent church, both designed by the Swiss architect Adolf Gaudy. Secondly, to completely remodel the interior in line with current learning environment standards.

Realisation

Recreating an ensemble. First, the Gossau school house was given a forecourt with a row of trees extending right up to the church, making a meaningful connection between the two buildings and providing a new exterior space for pupils and staff. The main aim of the project was to restore the facade of the school building and replace the saddle roof gables, a later addition, by curved gables, and so to re-establish the architectural references between church and school. New windows following the original wood and glass design have re-established the school’s original proportions.

 

Features

The problem posed by the difference in height between the original school and the 1950s-built sports hall was solved by means of a new flight of steps. 

The entrance to the original structure is now fully accessible and the building as a whole is available to all user groups thanks to the installation of a lift.

A series of wooden posts rising to the roof, some planted with climbers, has been added around the fragmented façade of the extension building, providing a sheltered open space.

Experience
Slideshow mode
Bookmark and save
DEFAULT!