2226 JED Schlieren
Zurich, Switzerland

Office and Administration


Brief

The brief called for a new, self-sufficient building and the refurbishment of existing structures on the site of a former industrial print works in Schlieren. The JED (Join. Explore. Dare) Areal’s larger aim – to be a centre for innovation and knowledge transfer – also applied to its architecture. It was to set an example and reflect a visionary, future-oriented mindset.

“It’s about comfort. Energy savings and the associated economic benefits are little more than welcome side effects of our concept, which works with few resources.”

Prof. Dietmar Eberle

Realisation

The new structure raises the bar in terms of cost-, energy- and area efficiency – not to mention comfort: the result is a high-quality building that does without heating, ventilation and cooling systems, or an external power supply. It is designed in line with 2226, an innovative concept that focuses on the genuine possibilities of resource-saving architecture.



The largest-ever property to use the 2226 concept
With around 18,000 m² of floor area, the Schlieren project represents the 2226 concept’s biggest test to date. Massive walls reduce heat exchange, ceiling heights up to 3.79 metres create a sense of well-being, while properly proportioned windows provide the necessary light. Ventilation panels are sensor-controlled. The result is an optimal working atmosphere with steady temperatures between 22 and 26 degrees Celsius – virtually eliminating the need for building services.

Features

Realising a building without technical air conditioning means striking a balance between volume and surface. The new building complex draws its fit and spatial qualities from a rhythmic sequence of differently dimensioned structures. The result is a successful synthesis of architecture and building concept.

 


Architectural quality, enormous flexibility
The building’s attractiveness owes to the appearance and quality of its interiors. It rests on a two-storey podium zone with courtyard-like outdoor spaces and open areas. Plans envision recesses on the upper storeys to provide space for terraces.

The building also features high flexibility of use. An open plan of up to several thousand metres of floor area and horizontal and/or vertical use over several storeys enables quick adaptation to a wide array of demands. The structure will provide space for both offices and conferences.

Experience
Slideshow mode
Bookmark and save
DEFAULT!